Sporten om Alzheimer te voorkomen

Sporten om Alzheimer te voorkomen

Hoewel we Alzheimer nooit 100% kunnen voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen. Een van deze dingen is zorgen voor voldoende beweging. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die veel sporten minder vaak last van dementie krijgen. Bewegen is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van onze hersenen. Maar wat is het effect van sporten op Alzheimer precies? In deze blog leggen we uit hoe je met sporten de kans op dementie kunt verkleinen!

Beweging houdt de hersenen gezond

Sporten is een uitstekend middel om stress te verminderen en de lichamelijk en geestelijke gezondheid te verbeteren. Door beweging stimuleer je de doorbloeding van de hersenen. Bovendien stimuleer je door te sporten de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen.

Ook op latere leeftijd is het dus belangrijk om lichamelijk actief te zijn. Probeer dus zo lang mogelijk te blijven sporten. Denk aan fitness, hardlopen of zwemmen. Is het vanwege lichamelijke klachten moeilijk om (fanatiek) te blijven sporten? Dan kun je blijven bewegen met minder belastende activiteiten. Wandelen, fietsen of aquarobics zijn bijvoorbeeld prima opties om aan je dagelijkse beweging te komen. Maar krachttraining voor ouderen is ook erg nuttig om de hersenen fit te houden en de spieren en botten sterk te houden.

Hoeveel moet je bewegen?

Om te bepalen hoeveel je moet bewegen heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad een advies samengesteld. Op basis van wetenschappelijke inzichten zijn de beweegnorm, combinorm en fitnorm aangepast en samengevoegd in de beweegrichtlijnen.

Deze beweegrichtlijnen zijn in het leven geroepen om te laten zien hoeveel en welke beweging goed voor je is.

  • Kinderen van 4 t/m 18 jaar = 1 uur per dag matig intensief bewegen en 3x per week spier- en botversterkende activiteiten
  • Volwassenen en ouderen = 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten + balansoefeningen voor ouderen

Start met bewegen tegen Alzheimer

Wil jij de kans op Alzheimer op latere leeftijd verkleinen? Dan is het wenselijk om meer te bewegen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen even makkelijk. Maar hoe kun je dan toch beginnen met bewegen? Een goede tip is om samen met een vriend, vriendin of familielid te gaan sporten. Op deze manier houd je de sociale contacten bij en kun je elkaar motiveren om te blijven gaan.

Wil je graag professionele begeleiding? Dan kun je het overwegen om een personal trainer in te schakelen. Deze trainer kan je begeleiden bij het sporten in een sportschool, maar ook voor buitentrainingen zijn personal trainers zeer geschikt. Ga je liever zelf aan de slag? Dan is online personal training ook een slimme zet. Dit is goedkoper dan het inhuren van fysieke begeleiding, maar biedt wel de handvatten en coaching om actief aan de slag te gaan thuis of buiten.

Bewegen bij dementie

Is er al sprake van dementie? Ook dan is het belangrijk om in beweging te blijven. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van muziektherapie. Door muziek komen oude herinneringen namelijk weer naar boven. Bovendien zorgt het samen dansen voor een connectie en sociale interactie. Naast bewegen op muziek zijn er natuurlijk veel andere sportmogelijkheden voor mensen met Alzheimer. Denk o.a. aan Oud-Hollandse spellen, een wandeling in de natuur, ochtendgymnastiek en samen op de fiets naar bekende plekken van vroeger.

Zes tips voor early stage Alzheimer Caregiving

Alzheimer gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het kan beginnen met kleine vervalt of momenten van verwarring die onverbiddelijk beginnen te verdiepen en zich herhalen totdat de erkenning van de eens bekende gaat uit als een licht. Deze aandoening treft momenteel naar schatting 5,2 miljoen Amerikanen boven de leeftijd van 65, en tegen 2050 is het naar verwachting van invloed op 13,2 miljoen. In de vroege stadia, alzheimer kan worden verward met eenvoudige vergeetachtigheid, of zelfs als het vordert, kan het lijken op andere dementie. Als u een verzorger voor iemand, zelfs in de vroege stadia van deze aandoening, is het belangrijk voor zowel u als de patiënt om een basis van begrip, zorg en bedachtzaamheid te leggen, terwijl u in staat bent.

Hier zijn enkele tips voor de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer of een van de dementie die kan begeleiden veroudering. De aandoening kan beangstigend zijn voor zowel de patiënt als de zorgverlener, dus een deel van dit vroege advies gaat echt over het vestigen van wederzijds vertrouwen en zorg:

Waardeer dat er goede en slechte dagen zullen zijn, dus wees niet elke dag bang als een soort trauma; waarderen de goede dagen als je ze hebt, en weet dat je uitkijken naar morgen op de slechte.

Leer jezelf over de ziekte van Alzheimer vroeg in de progressie, zodat je niet leven in angst voor verrassingen op de loer rond elke beurt, en vooral op zoek naar de steungroepen die beschikbaar zijn in de meeste grote steden voor zorgverleners aan alzheimer patiënten.

Leef in het moment en waardeer nu. Dit gaat niet over ontkenning, maar het is belangrijk voor zowel de zorgverlener als de patiënt om te genieten van mogelijkheden om te delen en voor elkaar te zorgen.

Moedig onafhankelijkheid bij de patiënt aan. Als een verzorger, wees voorzichtig niet te enfeeble uw Alzheimer patiënt, maar in plaats daarvan hen aanmoedigen om te blijven leven een redelijk normaal leven en doen zo veel voor zichzelf als ze redelijkerwijs kunnen.

Beslis nu samen over belangrijke zaken. Het kan gemakkelijk zijn om juridische, financiële of levenseindevragen uit te stellen om niet somber te klinken, maar het is belangrijk dat alle partijen betrokken worden bij beslissingen, terwijl wederzijdse besluitvorming nog steeds mogelijk is.

Alzheimer Care in Orange County

Met Orange County de bevolking zweven ongeveer 40 miljoen mensen, is het geen verrassing dat de behoefte aan alzheimer zorg in Orange County is op de stijging. Het goede nieuws is dat de diensten, variërend van volwassen kinderopvang gespecialiseerd in de zorg van Alzheimer tot begeleid wonen en geschoolde verpleegkundige zorg opties beschikbaar zijn.

Dagopvang voor volwassenen

Alzheimer’s Family Services Center (AFSC) is een unieke faciliteit in de provincie. Het biedt kinderopvang voor volwassenen die specifiek is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van personen die lijden aan dementie-gerelateerde ziekten. Samen met kinderopvang diensten, bieden ze ondersteuning voor zorgverleners om uit te rusten en hen aan te moedigen om de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd aan te gaan. AFSC heeft een licentie van het California Department of Public Health. Voor meer informatie bel 714-593-9630.

Residentiële Alzheimer Care in Orange County

Residentiële Alzheimer zorg is beschikbaar in Orange County. Huizen zoals The Cottage at Artesia Gardens bieden een unieke woonomgeving die de hulp en veiligheid biedt die nodig is om mensen met Alzheimer te verzorgen. Andere grotere faciliteiten zijn keuzes zoals:

ACE, Advanced Care for the Elderly (Anaheim, CA): Deze woonzorgvoorziening biedt persoonlijke zorg in een thuisomgeving. De licentiehouder is een geregistreerde verpleegkundige met ervaring in dementie, Alzheimer, beroerte, Parkinson, en nog veel meer.

Carline’s Guest Home (Santa Ana, CA): Warme, familiale omgeving die aan bewoners.

Hollybrook Senior Living at Orange (Santa Ana, CA): Elke geheugenzorg bewoner krijgt een aangewezen verzorger toegewezen. Deze zorgverlener rapporteert zelfs subtiele veranderingen in het gedrag of de toestand van de bewoner en werkt als aanspreekpunt voor familieleden.

Zonsopgang van Tustin (Santa Ana, CA): Biedt een maandelijks bezoek door een geregistreerde wellness verpleegkundige evenals andere diensten. Voorzieningen zijn onder meer beveiligde aangelegde wandelpaden, zodat bewoners frisse lucht kunnen krijgen.

Alzheimer’s Caregiver – Survival Steps

Ik ben een lid van een gezin van vijf die de rol van “Alzheimer’s Caregiver” heeft op zich genomen. Onze familie is nu in jaar zes van deze reis de zorg voor mijn moeder’s zus. Mijn tante heeft nu overleefd veel van haar vrienden die we hebben ontmoet door de strijd met deze ziekte.

Alzheimer is een progressieve ziekte die het vermogen van een persoon om te onthouden, leren, redeneren, en gezond oordelen beïnvloedt. De persoonlijkheid van de persoon kan drastisch veranderen naarmate de ziekte vordert. Persoonlijkheidskenmerken kunnen agressie en agitatie zijn of de persoon kan worden teruggetrokken. Na verloop van tijd, activiteiten van het dagelijks leven, zoals het voeden van jezelf en baden zal steeds moeilijker en dan uiteindelijk onmogelijk. De persoon met de ziekte van Alzheimer kan ook resistent worden tegen anderen helpen met een aantal van deze activiteiten.

Veel mensen met de ziekte uiteindelijk stoppen met eten. Slikken wordt soms moeilijk voor mensen in de latere stadia van de ziekte. Communicatie vertraagt geleidelijk totdat de persoon niet in staat is om te spreken op alle. Sommige mensen verliezen het vermogen om te lopen. Incontinentie is een ander probleem. Alzheimer slachtoffers zullen vaak achterdochtig van de mensen om hen heen met inbegrip van hun eigen familie. Hallucinaties kunnen een gemeenschappelijk optreden voor velen. Een persoon met de ziekte van Alzheimer kan last hebben van slapeloosheid of het verlies van een normaal slaappatroon.

Het leven is moeilijk als je eenmaal een alzheimer verzorger. De zorg van iemand met de ziekte van Alzheimer is een 24-uurs, zeven-dag-per-week baan met weinig tijd voor rust. Zelfs nadat het slachtoffer van de ziekte van Alzheimer is verhuisd naar een zorginstelling, de verantwoordelijkheden van de familie niet ophouden. Ze kunnen veranderen, maar het lijkt nog steeds dat de ziekte van Alzheimer controleert het leven van alle nauw betrokken bij de dagelijkse zorg van een geliefde of dat nu thuis of in een zorginstelling.