Iedereen die in Nederland 18 jaar of ouder is, moet een verplichte zorgverzekering nemen. Met deze verzekering zorgen we ervoor dat iedereen de zorg kan krijgen en betalen die hij of zij nodig heeft. Dat de verzekering verplicht is, wil echter niet zeggen dat je geen keus hebt in welke verzekering je neemt. Sterker nog; het is juist heel belangrijk om te zorgen dat jouw verzekering zo goed mogelijk op jouw persoonlijke situatie is afgestemd. Hoe dit werkt, en hoe je dit het beste kunt doen, laten wij je in dit artikel zien. Wij hopen je op die manier te kunnen helpen met het afsluiten van de verzekering die voor jou de meeste voordelen biedt.

 

Waaruit bestaat een zorgverzekering?

Een zorgverzekering bestaat uit twee delen: de verplichte basisverzekering en daarnaast het aanvullende deel. Dit tweede deel is geheel facultatief en mag je dus ook onbenut laten. Zorg er echter altijd voor dat je een zorgverzekering die bij jou past kiest. Hoe beter het je lukt om je verzekering aan te laten sluiten bij jouw zorgvraag, hoe lager de kosten uiteindelijk zullen uitvallen. Hou wel in de gaten dat de beste verzekering niet altijd de goedkoopste is. Het idee van een verzekering is namelijk dat het op de lange termijn voordeliger is dan wanneer je geen of een slechte verzekering zou afsluiten. Heb jij veel zorg nodig, dan kan het daarom veel beter zijn om een hogere maandpremie te betalen zodat je op die manier veel kosten bespaart. Dat betekent ook dat een goedkope verzekering er uiteindelijk toe kan leiden dat je alsnog een groot deel van je zorgkosten zelf moet betalen. Daardoor ben je dan alsnog duurder uit. Kies daarom altijd voor een verzekering die zorgt dat jij de zorg krijgt die jij nodig hebt, voor een prijs die het gunstigst is voor jou.

 

Heb je aanvullingen nodig?

Zoals gezegd bestaat je zorgverzekering ook uit een optioneel deel: de aanvullende pakketten. Met deze pakketten kun je extra zorg laten verzekeren. Wil jij volgend jaar naar de tandarts voor een uitgebreide behandeling? Dan is het goed dat je alvast je tandartsverzekering berekenen gaat zodat je kunt achterhalen of een verzekering uit kan. Vaak is het zo dat wanneer je niets hebt, je niet per se een tandartsverzekering nodig hebt. Heb jij echter veel tandartszorg nodig, dan kan een verzekering al heel snel uit. Zet daarom de verwachte kosten even op een rijtje om te zien of je een aanvullend pakket wilt nemen of niet.

 

Minder betalen?

Een zorgverzekering kan duur zijn, maar er zijn manieren om de kosten te verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen risico verhogen. Let er wel op dat je dan ook een buffer op je rekening hebt staan om extra zorgkosten te betalen. Ook kun je je premie in een keer betalen zodat je korting krijgt. Informeer ook zeker even bij de Nederlandse overheid of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die wat minder verdienen. Zo blijven je kosten voor je zorgverzekering goed betaalbaar.