Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een neurodegeneratieve aandoening die progressieve dementie vertoont en de vierde meest voorkomende doodsoorzaak is. Er zijn duidelijke pathologische kenmerken van de ziekte, voornamelijk in de vorm van plaques en klitten. Plaques zijn abnormale clusters en eiwitfragmenten die zich tussen zenuwcellen ophopen. Stervende zenuwcellen bevatten klitten, die zijn opgebouwd uit een ander eiwit. Deze plaques en klitten kunnen de oorzaak zijn van celdood en weefselverlies in de hersenen van Alzheimer.

Wat veroorzaakt de ziekte van Alzheimer?

Aangenomen wordt dat de oorzaak een complexe opeenvolging van gebeurtenissen is die bestaat uit genetische, omgevings- en leefstijlfactoren. We begrijpen de exacte oorzaak of de bijdragen van die factoren niet en het verschilt van geval tot geval.

Welke diagnostische tools zijn beschikbaar?

Tot op heden zijn er geen effectieve therapieën om de ziekte van Alzheimer te genezen, te stoppen of te vertragen. Tegelijkertijd zijn er veel diagnostische hulpmiddelen om de ziekte te identificeren, zoals niet-invasieve beeldvormingstechnieken om de aspecten van neuro-anatomie, chemie, fysiologie en pathologie van de ziekte en zijn evolutionaire status te beoordelen.

Een van de populaire onderzoeken is het gebruik van Magnetic Resonance Imaging (MRI), vooral omdat het de visualisatie van de hersenstructuren in drie dimensies mogelijk maakt. Computertomografie (CT) is een ander visualisatietool dat wordt gebruikt voor de diagnose en evaluatie van dementie, vooral voor gevallen in vroege stadia. De Positron Emission Tomography (PET) -scan toont hersenactiviteit in realtime die verband houdt met functies zoals: lezen, horen, denken en woorden zeggen. Gebieden met veel activiteit zijn gemarkeerd met rood en ze nemen in kleur af naarmate het activiteitsniveau afneemt. PET-scan wordt ook gebruikt om veranderingen in het regionale hersenmetabolisme te detecteren. Deze metabole overactiviteit wordt weergegeven als “rode hotspots” op PET-beelden, waardoor artsen de status van het vermoedelijke tumorgebied kunnen bevestigen en kunnen beoordelen of ze zich hebben verspreid. Recentelijk worden nieuwe apparaten ontwikkeld die multimodaliteiten combineren, zoals MRI / PET. Dit is een hybride beeldtechnologie die morfologische mogelijkheden van MRI-zacht weefsel gebruikt met functionele PET-beeldvorming, wat effectief is voor tumordetectie.