In de beginfase van de ziekte van Alzheimer komt het vaak voor dat er een lichte cognitieve stoornis optreedt. Aangezien er nog geen geneesmiddel is, is behandeling aangewezen met enkele interventies die dit syndroom kunnen helpen verminderen.

Het belangrijkste is het trainen van het geheugen, waarbij de patiënt wordt gestimuleerd om nieuwe dingen te leren.

Holistische oefeningen zoals yoga en meditatie worden gebruikt bij de behandeling van Alzheimerpatiënten om te proberen deze aandoening te verzachten of zelfs om te keren. De wijze van holistisch leven kan je op vele manieren voordelen opleveren.

De wetenschap blijft zich ontwikkelen in het onderzoek dat de doeltreffendheid van deze praktijken aantoont, waarbij er ook meer voordelen zijn, zoals een betere gezondheid, minder pijn en ziektepreventie, die aan het licht beginnen te komen.

Deze voordelen kunnen betrekking hebben op de geestelijke, lichamelijke en spirituele gezondheid.

Yoga

Yoga is een Indiase traditie die een geheel van psychofysieke oefeningen omvat. De praktijk wordt reeds aanbevolen voor de nationale gezondheidsstelsels in alle landen die lid zijn van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Degenen die al enige tijd yoga beoefenen voelen zich soepeler, slapen beter, zijn minder gestrest en houden hun gewicht onder controle.

Bovendien kan yoga het cognitief functioneren beïnvloeden door een verbeterde slaap, stemming en neurale connectiviteit.

Mindfulness

Binnen deze golf van meditatie en mentale ontspanning duidt mindfulness, die bestaat uit volledige aandacht, een mentale toestand aan die wordt gekenmerkt door de zelfregulering van de aandacht voor de huidige ervaring en die ook een heilzame strategie blijkt te zijn bij diverse ziekten.

Nieuw onderzoek suggereert dat mindfulness kan worden gebruikt om ziekten als Alzheimer, diabetes en borstkanker te behandelen.

Alle studies meldden significante bevindingen of trends in de richting van significantie voor een breed scala van maatregelen.

Waaronder minder cognitieve achteruitgang, minder ervaren stress, meer levenskwaliteit, meer functionele connectiviteit, procentuele verandering van het hersenvolume en de cerebrale bloedstroom in gebieden van de cortex.

 

Wil jij ook voortaan holistisch leven? Volg dan een (online) cursus of HBO opleiding bij ZoMa Opleidingen.