Soms heb je ze er tussen zitten op je werk of in de klas. Collega’s of mede leerlingen die hoogbegaafd zijn. Verschillende definities worden dan ook aangenomen als het erom gaat wat het precies betekent als je hoogbegaafd bent. Waar dan aan vastgehouden wordt, wat ook tevens de belangrijkste definitie is, is dat het gaat om een persoon met een IQ-score van 130+.

Wat is hoogbegaafdheid?

In principe is hoogbegaafdheid dus iets wanneer je IQ boven de 130 zit. Daarentegen heeft het ook te maken met de aanleg om uitzonderlijk te presteren. Het is eigenlijk dus een geheel wat gevormd wordt door een bijzondere manier van denken en doen. Persoonlijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen zijn belangrijke factoren bij hoogbegaafde mensen. Vaak kun je het bij kinderen gelijk zien omdat zij vaker mensen opzoeken waar zij een ‘serieus’ gesprek mee kunnen voeren en zij vaak niet echt optrekken met andere leeftijdsgenoten. Bij volwassenen is het wat minder makkelijk te ontdekken soms. Hoe kun je het dan herkennen wanneer iemand hoogbegaafd is? Door middel van deze kenmerken:

  • op jonge leeftijd al voor een hele lange tijd geconcentreerd en alert zijn
  • voordat een kind naar school gaat, kan het al lezen en schrijven
  • op jonge leeftijd al over een grote woordenschat beschikken
  • snel leren en goed verbanden tussen bepaalde dingen leggen
  • onthouden van heel veel informatie
  • veel interesse in bepaalde onderwerpen
  • complex denken
  • vaak puzzelen en moeilijke wiskundige formules oplossen
  • sterke fantasie en rijke creativiteit
  • vaak aan het dagdromen en dus niet meer merken wat er in de omgeving gebeurd

Gevolgen van hoogbegaafdheid

Wanneer iemand hoogbegaafd is, neemt dit ook een aantal gevolgen met zich mee. Het is namelijk niet altijd even leuk en handig als het lijkt. Een van de meest voorkomende problemen die het met zich meebrengt, om het zo maar even te zeggen, is dat deze mensen weinig of geen aansluiting vinden bij anderen en daarom ook niet sociaal vaardig zijn. Hierdoor gebeurd het dan ook, en vooral bij kinderen, dat ze worden gepest omdat ze zich terugtrekken van andere kinderen van hun leeftijd. Er zijn natuurlijk nog ontzettend veel andere gevolgen die het met zich meebrengt zoals bijvoorbeeld outside the box denken, autonoom zijn, perfectionisme en chaotisch zijn. Gifted People biedt daarom, ook aan jou als jij hoogbegaafd bent, verschillende coachingprogramma’s aan zodat jij er mee om leert gaan. 

Strikte Vrouwelijke Leraar Met Boek Wijzend Op Krabbelde Schoolbord