Na het sporten zijn bepaalde dingen belangrijk zoals een warming-up, cooling-down en vergeet je voeding niet. je wilt namelijk je spieren niet overbelasten tijdens het sporten. Je wilt natuurlijk dat je lichaam zo snel mogelijk herstelt als je hebt gesport en dat je geen echt blessures oploopt en naar de fysiotherapeut toe moet. hieronder zal ik een paar tips geven wat je het beste kan als je hebt gesport.

cooling-down

Het is belangrijk om de training af te sluiten met een cooling down. Een cooling-down is het tegenovergestelde van een warming-up. Het doel van een warming-up is om je spieren warm te laten worden, door een warming-up te doen voorkom je blessures. Tijdens een cooling-down laat je je lichaam rustig wennen aan je normale hartslag, door een cooling down te doen voorkom je blessures. Een cooling-down zijn voornamelijk rekoefeningen en zorgen ervoor dat je gaat ontspannen en zorgen voor lossere spieren. door een cooling-down gaat je hartslag weer terug naar je normale ritme. tijdens het sporten moet er meer zuurstof naar de spieren worden gepompt, het vervoeren van extra zuurstof gebeurt via je bloed. doordat je tijdens het sporten meer zuurstof nodig hebt en je bloedsomloop langs je gaat hart gaat, gaat je hart sneller kloppen. 

voeding 

Een goede voeding na het sporten  is belangrijk voor het herstelproces. Na het sporten is het belangrijk om je glycogeen aan te vullen. glycogeen is een opslag van zowel glucose en koolhydraten. wanneer je lichaam energie haalt uit koolhydraten wordt glycogeen omgezet in glucose. Tijdens het sporten ontstaan er een soort kleine scheurtjes in je spieren. Die scheurtjes herstellen door eiwitten te eten. kort na het sporten heeft je lichaam behoefte aan voedingsstoffen. Je lichaam zou de voedingsstoffen sneller opnemen als je wat eet net na het sporten. Niet alleen de hoeveelheid voedingsstoffen is belangrijk maar het hoeveelheid water dat je drinkt voor en na het sporten is belangrijk. voor het sporten is het belangrijk om goed te drinken. Het is aan te raden om voor het sporten 1,5 liter water te drinken. Tijdens het sporten verlies je veel vocht door andere zweet.het is belangrijk dat het vochttekort zo snel mogelijk aan te vullen is het dus belangrijk zowel voor, na als tijdens water te drinken. 

Stel je hebt een blessure opgelopen tijdens het sporten of je hebt andere lichamelijke klachten. je bent ten einde raad hoe je van deze klachten af kunt komen dan wil fysio Amsterdam met de naam Movamento je graag helpen om van je klachten af te komen.