Scheiden is een emotionele en lastige keuze. Toch gebeurd het met enige regelmaat dat mensen scheiden. Waarschijnlijk ken je in je omgeving wel minstens één persoon die gescheiden is. Omdat het met enige regelmaat voorkomt is de Nederlandse wet er wel op ingericht. Hier vertellen we je dan ook hoe een scheiding aanvragen in zijn werking gaat. 

Drie stappen

We beginnen bij het begin. Het licht voor de hand, maar het is toch van belang om te noemen. Wil je scheiden van je partner dan is het cruciaal dat je dit aan je partner voorlegt. Ja, dit is niet makkelijk. De kans is groot dat je al enige tijd met het idee rondloopt, en het gewoon moeilijk vindt om te zeggen. Wellicht wil je partner wel helemaal niet van jou scheiden, dat maakt het moeilijk. 

Toch is het cruciaal dat je het verteld en samen tot de beslissing komt. Als je samen tot een eenduidige beslissing komt maakt dit het scheidingsproces een stuk gemakkelijker. Vertel dus je partner duidelijk wat je wil en nodig hebt en ben daarin open.

Dan naar stap twee. Het besluit om te scheiden is nu genomen en de vervolgstappen zijn om een duidelijk toekomstplan te maken. Je kan je natuurlijk voorstellen dat je veel moet regelen. Dingen zoals  waar gaan de kinderen heen en wanneer, wie krijgt de woning en wat doen we met het spaargeld of eventuele beleggingen. In dit stadium kan het helpen om een scheidingsmediator in te huren, zoals De ScheidingsMediator. Ook een advocaat is van belang, want deze heb je nodig om het daadwerkelijke scheidingsverzoek aan te vragen bij de rechter.

Goed, heb je duidelijke afspraken gemaakt en ben je het nog steeds eens dat scheiden de beste optie is, dan vraag je je scheiding aan bij de rechter via je advocaat. Sta je beide achter je besluit en kun je duidelijk aantonen waarom een echtscheiding voor jullie de enige optie is, dan is de scheiding eigenlijk niets meer dan een administratieve handeling.