Hoewel we Alzheimer nooit 100% kunnen voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen. Een van deze dingen is zorgen voor voldoende beweging. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die veel sporten minder vaak last van dementie krijgen. Bewegen is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van onze hersenen. Maar wat is het effect van sporten op Alzheimer precies? In deze blog leggen we uit hoe je met sporten de kans op dementie kunt verkleinen!

Beweging houdt de hersenen gezond

Sporten is een uitstekend middel om stress te verminderen en de lichamelijk en geestelijke gezondheid te verbeteren. Door beweging stimuleer je de doorbloeding van de hersenen. Bovendien stimuleer je door te sporten de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen.

Ook op latere leeftijd is het dus belangrijk om lichamelijk actief te zijn. Probeer dus zo lang mogelijk te blijven sporten. Denk aan fitness, hardlopen of zwemmen. Is het vanwege lichamelijke klachten moeilijk om (fanatiek) te blijven sporten? Dan kun je blijven bewegen met minder belastende activiteiten. Wandelen, fietsen of aquarobics zijn bijvoorbeeld prima opties om aan je dagelijkse beweging te komen. Maar krachttraining voor ouderen is ook erg nuttig om de hersenen fit te houden en de spieren en botten sterk te houden.

Hoeveel moet je bewegen?

Om te bepalen hoeveel je moet bewegen heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad een advies samengesteld. Op basis van wetenschappelijke inzichten zijn de beweegnorm, combinorm en fitnorm aangepast en samengevoegd in de beweegrichtlijnen.

Deze beweegrichtlijnen zijn in het leven geroepen om te laten zien hoeveel en welke beweging goed voor je is.

  • Kinderen van 4 t/m 18 jaar = 1 uur per dag matig intensief bewegen en 3x per week spier- en botversterkende activiteiten
  • Volwassenen en ouderen = 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten + balansoefeningen voor ouderen

Start met bewegen tegen Alzheimer

Wil jij de kans op Alzheimer op latere leeftijd verkleinen? Dan is het wenselijk om meer te bewegen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen even makkelijk. Maar hoe kun je dan toch beginnen met bewegen? Een goede tip is om samen met een vriend, vriendin of familielid te gaan sporten. Op deze manier houd je de sociale contacten bij en kun je elkaar motiveren om te blijven gaan.

Wil je graag professionele begeleiding? Dan kun je het overwegen om een personal trainer in te schakelen. Deze trainer kan je begeleiden bij het sporten in een sportschool, maar ook voor buitentrainingen zijn personal trainers zeer geschikt. Ga je liever zelf aan de slag? Dan is online personal training ook een slimme zet. Dit is goedkoper dan het inhuren van fysieke begeleiding, maar biedt wel de handvatten en coaching om actief aan de slag te gaan thuis of buiten.

Bewegen bij dementie

Is er al sprake van dementie? Ook dan is het belangrijk om in beweging te blijven. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van muziektherapie. Door muziek komen oude herinneringen namelijk weer naar boven. Bovendien zorgt het samen dansen voor een connectie en sociale interactie. Naast bewegen op muziek zijn er natuurlijk veel andere sportmogelijkheden voor mensen met Alzheimer. Denk o.a. aan Oud-Hollandse spellen, een wandeling in de natuur, ochtendgymnastiek en samen op de fiets naar bekende plekken van vroeger.