Niemand leidt een leven zonder zorgen, teleurstellingen of problemen. Goede tijden, slechte tijden: iedereen heeft wel eens een lastige fase. Gelukkig is dat in de meeste gevallen tijdelijk. Het verschilt wel hoe mensen daar mee om gaan. De één praat er liefst met zoveel mogelijk mensen over, de ander trekt zich terug, sluit zich af en zwijgt. Dit zijn twee uitersten uiteraard. Wat doe jij als je een serieus probleem hebt?

Niet praten lost niets op

Om meerdere redenen kan je er voor kiezen om er niet over te praten als je een moeilijke periode doormaakt. Je wilt bijvoorbeeld anderen niet tot last zijn. Misschien schaam je je voor wat er aan de hand is of ben je bang voor negatieve reacties. Vaak speelt vertrouwen ook een rol in de beslissing niet te praten, zeker als wat er speelt heel privé is. Online psychische hulp kan daarbij uitkomst bieden. 

Soms denken mensen dat ze bij niemand kunnen aankloppen. Geldt dat ook voor jou? Zo ja, hoe zou je het dan vinden als het andersom zou zijn? Stel dat je er achter komt dat een vriend of vriendin al langere tijd met iets loopt en daar met niemand over praat? Wat zou je tegen diegene willen zeggen? 

Feit is dat jouw probleem er niet beter op wordt als je het niet bespreekbaar maakt, en uit zichzelf lost het meestal niet op. 

Praten en problemen bespreken 

Gelukkig kiezen veel mensen ervoor om juist wel te praten over datgene wat ze als moeilijk ervaren. Het kan enorm opluchten om gewoon eens uit te spreken wat er speelt en wat dat met je doet. Iets langere tijd voor jezelf houden en dingen opkroppen kost ook erg veel energie. Het kan leiden tot psychosomatische klachten. Dit zijn fysieke klachten die geen lichamelijke reden hebben maar een mentale. Anders gezegd: je lichaam reageert op wat er zich allemaal in je hoofd afspeelt. 

Hoe fijn zou het zijn als er eens iemand oprecht en met aandacht naar je luistert? Als iemand tijd voor je maakt en er voor jou is? Diegene is er, waar ter wereld je ook bent. Je hebt dan te maken met een psycholoog op afstand.

Problemen bespreken en begrip krijgen 

Als je jouw probleem bespreekt met een deskundige vind je niet alleen een luisterend oor. Diegene zal ook willen begrijpen hoe je er tot nu toe mee omgaat, zonder daarover te oordelen. Er worden vragen gesteld die je stap voor stap tot de kern van het probleem leiden. Gaat het inderdaad om het probleem wat jij ter sprake brengt? Of ligt er wellicht een ander probleem onder dat aandacht vraagt? Je zal merken dat je, als je eenmaal vertrouwen hebt opgebouwd, je steeds makkelijker gaat praten. De weg naar herstel ligt voor je open.