Als jij een mondkapje wilt kopen, dan is een FFP2 masker één van de opties die je hebt. Deze maskers behoren tot de groep ‘beschermingsmiddelen’ en zijn geen chirurgische maskers. Door een FFP2 masker aan te schaffen voldoe je dus aan de richtlijnen waarin omschreven wordt dat medische kapjes voor het personeel in ziekenhuizen en klinieken zijn bedoeld. Maar wat is een FFP2 mondkapje precies en wanneer heb je deze nodig?

 

Wat is een FFP2 masker?

De afkorting FFP2 is een klasse en aan deze klasse kun je zien hoe goed een masker filtert. Standaard mondkapjes zonder deze klasse zijn niet getest en ook al zijn deze toegestaan, ze beschermen jou niet tegen het oplopen van het virus. FFP mondkapjes filteren de lucht wel voordat je het inademt en aan de codering kun je zien hoe goed ze dat doen.

  •       FFP1 kapjes filteren minimaal 80% van de deeltjes uit de lucht.
  •       Een FFP2 masker filtert minimaal 94% van de stoffen uit de lucht.
  •       FFP3 maskers filteren minimaal 99% van de schadelijke stoffen uit de lucht.

Deze maskers hebben allemaal een CE-markering, moeten voldoen aan de Europese Verordening Persoonlijke Beschermingsmiddelen en worden getest aan de hand van de norm NEN-EN 149 +A1. Voor consumenten houdt de NVWA hier toezicht op.

 

Het verschil met standaard mondkapjes

Je hebt ongetwijfeld al meerdere malen mondkapjes aangeschaft en dan heb je mogelijk ook gezien hoeveel keuze er is. De standaard stoffen- of wegwerp mondkapjes zijn op verschillende manieren anders dan een FFP2 masker. Zo zijn ze vaak niet getest (je mag ze ook zelf maken) en hebben ze dus geen keurmerk of klasse. Ze beschermen de gebruiker niet tegen het inademen van schadelijke stoffen en virussen die in de lucht aanwezig zijn. Ook hebben ze geen neusklem. Standaard mondkapjes zijn wel toegestaan en ook verplicht gemaakt, maar geven jou mogelijk niet de zekerheid die je zoekt.

 

Wanneer heb je een FFP2 mondkapje nodig?

In de tijden van voor corona werden FFP2 mondkapjes gebruikt bij contactberoepen, en in de bouw of industrie. Nu is het FFP2 masker ook geschikt in andere situaties. Als jij kwetsbaar bent of simpelweg meer bescherming wilt genieten, dan is dit een uitstekende keuze. Reis je regelmatig met het openbaar vervoer, dan weet je niet hoe kwalitatief de maskers van andere reizigers zijn of hoe regelmatig ze deze dragen en wassen. Met een FFP2 masker bescherm je jezelf ook tegen het oplopen van het virus en dat is getest en bewezen. Door dit masker aan te schaffen creëer je gemoedsrust voor jezelf en dat is natuurlijk bijzonder veel waard.

 

Eenmalig gebruik

De FFP2 maskers zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Dat betekent dat je ze daarna bij het restafval doet. Als je ze in grotere getalen aanschaft, dan gaat de prijs per masker naar beneden. Je kunt besluiten om alleen een FFP2 mondkapje op te doen in risicovolle situaties of om ze altijd te gebruiken.